Belgian operators are not yet venturing into a chip that replaces the SIM card

In heel wat Europese landen ondersteunen telecomoperatoren al de e-sim of embedded sim. Daarbij worden alle functies van het fysieke simkaartje overgenomen door een chip in de gsm. Dat heeft wel wat voordelen, maar de Belgische operatoren wagen zich er voorlopig niet aan.

Elke smartphonegebruiker die al eens naar een nieuwe provider overstapte, kent wel het gedoe met het aanvragen en laten opsturen van sim-kaartjes en het verwisselen van die kaartjes in de telefoon. Met een e-sim wordt heel die operatie een stuk eenvoudiger. Een e-sim is een ingebouwde chip in de telefoon die alle functies van de simkaart overneemt.

Welke voordelen heeft die chip? Een ding dat alvast in het voordeel van de e-sim spreekt, is het gebruiksgemak. Doordat de chip niet verbonden is aan een bepaald telecombedrijf is het wisselen van operator een fluitje van een cent. U moet niet meer wachten tot de postbode uw kaartje brengt, het volstaat met uw smartphonecamera een QR-code te scannen die u van uw nieuwe provider krijgt en die code even te bevestigen. Dan kunt u aan de slag. Meer zelfs: op één e-sim passen verschillende abonnementen, zelfs van verschillende operatoren. De e-sim kan meerdere telefoonnummers tegelijk ondersteunen, zodat uw smartphone een dual sim- of zelfs triple sim-telefoon wordt (als er ook nog een fysieke simkaart inzit).

Er zijn ondertussen zelfs nieuwe operatoren gestart die via de e-sim wereldwijde bundels aanbieden. Echte globetrotters die van hot naar her reizen, kunnen op die manier dus zonder al te hoge kosten zorgeloos bellen en mobiele data verbruiken. Truphone, Gigsky, MTX Connect en Ubigi zijn voorbeelden van zulke providers. Bij Ubigi kunt u bijvoorbeeld een abonnement met 10 gigabyte data afsluiten dat over heel Europa werkt en 59 euro kost.

Weet u al naar welk land u afreist? Ubigi biedt ook abonnementen per land aan en dan worden de tarieven milder. Een pakket met 3 gigabyte data die u gedurende een maand mag opgebruiken in pakweg Duitsland kost bij Ubigi 12 euro. Tien gigabyte in Spanje krijgt u voor 19 euro. Een dataplan van 3 gigabyte dat in heel Azië geldig is, komt op 29 euro. 3 gigabyte enkel in Japan is 19 euro.

Allicht kunt u bij Japanse operatoren goedkopere alternatieven vinden, maar zulke bedrijven mikken vooral op zakenreizigers die geen zin hebben telkens in een nieuw land op zoek te gaan naar een lokale simkaart.